FOÇA AÇIK CEZA İNFAZ KURUMU
Süt ve Süt İşleme

    Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu, süt işleme çalışmaları 1997 yılında 20 metrekarelik küçük bir alanda hayvancılık işkolunda üretilen sütün değerlendirilmesi ve hükümlünün yoğurt ihtiyacını karşılamak amacıyla başladı. Bugün 1821 metrekare kapalı alan üzerine kurulu modern tesisimiz günümüz süt işleme teknolojilerine sahiptir. Tesisimiz ISO 22000 Gıda Güvenliği, ISO 9001 Kalite yönetim sistemi, ISO 14001 çevre yönetim sistemi ve ISO 45001 İş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sistemi belgelerine sahip olup bölgesinin markası haline gelerek üretime devam etmektedir.

     Kapasitesi hızla büyüyen tesisimizde 2 Gıda Mühendisi 1 gıda teknikeri 14 İnfaz ve Koruma Memuru eşliğinde  120 hükümlüye mandıracılık alanındaki mesleki eğitim verilerek bilgi, beceri ve tecrübe kazanmaları sağlanmaktadır.

     Her gecen gün hedeflerini daha da büyüterek yoluna devam eden Foce Süt Ürünleri Tesisi, günlük 35 ton süt işleme kapasitesine sahiptir. Tesisimizde çalışanlar, parmak okuma sistemiyle hijyen bariyerinden geçerek üretim alanına girmektedirler. Tüm üretim aşamaları mikroorganizma, haşere ve fiziksel bulaşmaları önlemek için kapalı ortamda gerçekleşmektedir. Tesis yerleşim planı yapılırken, iş sağlığı ve iş güvenliği kuralları da düşünülmüş. Bunun için 2 adet acil çıkış kapısı yapılmış ve ışıklı yönlendirme levhaları yerleştirilerek, havalandırma sistemi ve yangın alarmı sistemi kuruldu.

   Süt işleme tesisimizde hayvancılık işkolunun ürettiği sütlerin yanı sıra bölgede süt toplama merkezlerinden de süt alınmaktadır. Ancak bölgeden alınan sütler laboratuvarımızda gerekli uygunluk testlerinden geçirilmekte ve sadece analiz sonucu uygun olanlar kabul edilmektedir. Bu sayede bölgedeki süt üretimi teşvik edilmekte ve süt toplama merkezlerinin daha modern hale gelmesinde etkimiz bulunmaktadır.

    Tesisimizde, en önemli aşama olan süt alımı sırasında, süt kabul analizleri her gün yapılmakta ve Türk Gıda Kodeksine uygun, kimyasal analizlerden geçmiş ve antibiyotiksiz sütler kabul edilmekte, analiz sonuçları uygun olmayan sütler reddedilmektedir. İşlemeye uygun olan sütler, bakteri üremesini durdurmak için soğutuculu tanklarda depolanmaktadır.

   Üretim amacımız, doğallıktan vazgeçmeden yeni teknoloji ile üretim yapmaktır. Üretimin hiçbir aşamasında katkı maddesi kullanılmamakta tamamen doğal ürün işlenmektedir.İşlenen ürünlerin ambalajlanması, paketleme odalarında herhangi bir bakteri bulaşmasına izin verilmeyecek şekilde yapılmaktadır. Ambalajlanan ürünler soğuk hava depolarında sevkiyata kadar bekletilmekte ve frigofrik araçlarla sevk edilmektedir.

   Kurumumuz iş yurdu faaliyetlerinden beklenen nihai amaç; hükümlülere verilen mesleki eğitim ve öğretimde, hükümlünün kişiliğini geliştirecek eğitimini güçlendirecek, yeni beceriler elde etmesini, suç işleme eğilimini yok etmeyi sağlayacak ve salıverilme sonrasına hazırlayacak programlar uygulanır.

   Modernize edilmiş tesisimizde yapılan üretim de mesleki eğitimin bir parçası olup; hükümlüleri iş ve meslek sahibi yaparak tahliyeden sonra hayata hazırlamak, onların pratik bilgi ve becerilerini artırmak, kendilerine güven duyan ve geleceğe ümitle bakabilen, kurallara uyumlu, sağlam iradeli, üretken, sabırlı ve dayanıklı insanlar olarak topluma kazandırmak amacına yönelik bir faaliyettir.

   Küçük bir mandıradan modern bir süt tesisi haline gelen iş kolumuz, artan sorumluluk bilinci ile kaliteden ve hijyenden ödün vermeden 365 gün aynı kalitede ürün üreterek ve bu prensipten yola çıkarak sütü, teknoloji ve hijyen ile birleştirip tüketicinin sağlıklı ve doğal ürünlere ulaşabilmesi için çalışmaya devam edecektir.